Vážený navštěvníků, používáním stránek Bioden souhlasíte s užíváním cookies, které stránky ke správnému fungování vyžadují.

Bioden – váš dovozce bio a raw potravin.
5 rad, jak jíst správně vegetariánsky

5 rad, jak jíst správně „vegetariánsky“


Vegetariánské stravování není jednoduše jen o tom nejíst maso. Je to způsob stravování, který poskytuje všechny základní živiny v přiměřeném množství, aby vyhovoval vašim základním nutričním potřebám. Většina vegetariánů je dobře zacílena v jejich snaze změnit zdroje bílkovin, ale často podcení potřebu si udělat svůj vlastní průzkum, aby věděli, co je třeba přidat do jídelníčku tak, aby byl 100 % kompletní. Existuje pět běžných a častých opomenutí, která v průběhu času předurčují vegetariány k významným zdravotním problémům od cukrovky k neplodnosti. Zde je seznam, který vás ujistí, že Váš vlastní veganský životní styl je řízen ve správném směru.



1. Jaký je můj zdroj bílkovin a kolik toho musím opravdu jíst, abych měl dostatek bílkovin?


Zde jsou vaše možné cíle týkající se množství proteinu v jídle na základě počtu kalorií, které chcete přijímat. To umožní, aby bílkoviny tvořily 30 % přijímaných kalorií. A to je lepší, než to, co obvykle najdete jako minimální doporučení v příjmu živin a energie.


1200 kalorií   90 gramů
1300 kalorií   93 gramů
1400 kalorií   95 gramů
1500 kalorií   98 gramů
1600 kalorií   100 gramů
1700 kalorií   103 gramů
1800 kalorií   105 gramů
1900 kalorií   108 gramů
2000 kalorií   110 gramů


Pokud to vypadá jako příliš nebo nedosažitelné, může Growing Naturals pomoci tyto cíle dosáhnout. Naše rýžová mléka, na rozdíl od mnoha běžných veganských alternativ mléka, mají proteinový ekvivalent sklenici mléka a mléčných výrobků. Proteinový prášek GN, přidán například do koktejlů nebo do smoothies, dodá 24 g na porci/odměrku. Pro vegetariány s rodinnou anamnézou diabetu nebo osobní anamnézou problémů s tělesnou hmotností jsou mimochodem daleko lepší tyto smoothies/koktejly než čisté ovocné šťávy. Growing Naturals produkty vám mohou pomoci k této změně, aniž byste obětovali svou lásku ke všemu tomu zdravému ovoci a zelenině.



2. Odkud pochází vitamín D, který užívám, a mám ho dostatek?


Budete muset vědomě vynaložit velké úsilí, abyste měli dostatek tohoto vitamínu. S ohledem na celou dietu, houby jsou skoro jediný vitamin D, který veganské jídlo obsahuje. Jedná se o houby, které byly speciálně ošetřeny s UV světlem. S ohledem na veganské alternativy mléka, se mějte na pozoru. Většina z nich jsou na bílkoviny tak chudé, že jsou přesněji řečeno víc jako šťáva než mléko.



3. Jsou tuky, které jím, zdravé?


Pokud jíte hodně balené, zpracované, předpřipravené nebo pečené potraviny... A buďte si navíc jisti, že jste nechtěně nechali vplížit dovnitř prozánětlivé tuky. Pamatujte si, že mají tendenci začínat písmeny „S“ a „C“ - sója, světlice barvířská, slunečnice, sezam, kukuřice (corn), bavlníková semínka (cottonseed). Řepka (canola) je výjimkou. Vegani jsou často nemile překvapeni, jak nezdravé jsou salátové dresinky, pečivo a sušenky. Dobré/zdravé tuky jsou například v olivách a organické řepce. Pokud je vaše chuť na sladké to, co tak ztěžuje váš odstup od zpracovaných potravin, uvědomte si, že adekvátní proteiny a správně vyvážené tuky jsou velmi účinné v boji proti „chuti na sladké“. Zkuste Growing Naturals smoothie odpoledne a uvidíte, co se stane s těmi večerními nezvladatelnými chutěmi na sladké a kofein…



4. Mám ve stravě dostatek DHA a EPA (mořské omega – 3 mastné kyseliny)?


Ano, len, chia, vlašské ořechy i jiné potraviny obsahují omega – 3 mastné kyseliny, ale obsahují ALA (alfa - linolenové kyseliny), která se pak převede na DHA a míra konverze zpravidla není vysoká. Budete muset najít ještě nějaký další potravinový doplněk z mořských řas, abyste si mohli být jisti, že váš příjem těchto dvou esenciálních mastných kyselin je dostačující. Pokud bojujete s nadváhou, chutěmi na sladké nebo inzulínovou rezistencí, ujistěte se, že přijímáte dostatek DHA. Ta se nachází v mořských řasách. Nespoléhejte na zdroje jako je zelená zelenina. I když ta je nezpochybnitelně zdravá, množství, které byste museli sníst, aby se na ni mohli spolehnout jako na zdroj omega – 3, je nerozumné.



5. Jím opravdu dostatek ovoce a zeleniny?


V ideálním případě by to měla být naprostá většina z toho, co jíte. Mohli byste být překvapeni, kolik existuje veganů, kteří nemají rádi zeleninu! Zrovna oni by měli být silně zaměřeni na to, aby si přidali dva až tři a půl šálku zeleniny ke KAŽDÉMU JÍDLU. Zde je prostor, kdy můžete využít odšťavňování za předpokladu, že přidáte nějaký protein, a to vám pomůže dosáhnout požadovaných výživových cílů. Také mějte na paměti, že šťávy obsahují více kalorií a více cukru na gram oproti celé zelenině.






ZPĚT…



Bioden