Vážený navštěvníků, používáním stránek Bioden souhlasíte s užíváním cookies, které stránky ke správnému fungování vyžadují.

Jsme blázni do oříšků! Recepty


Badyánovo-mandlové sušenky s brusinkami

20 ks.

Badyánovo-mandlové sušenky s brusinkami

Suroviny

2 hvězdice badiánu umleté v mlýnku na kávu nebo roztllučené v moždíři na prášek
200 g mandlového másla Meridian
325 g hladké mouky
7 g prášku do pečiva
1 g soli
125 g práškového cukru
100 g sušených brusinek
2 ušlehané vaječné žloutky

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C, 160 °C máte-li horkovzdušnou troubu, plynovou troubu na stupeň 4. Rozemelte badián na prášek, dejte ho spolu s mandlovým máslem, moukou, kypřícím práškem a solí do kuchyňského robota a hněťte chvilku, dokud se nevytvoří hrudky. Přesypte do mísy a smíchejte s cukrem a brusinkami

2. V menší misce ušlehejte žloutky, pak je vmíchejte do hrudek a hněďte ručně, dokud se nespojí v těsto.

3. Rozválejte těsto na pomoučněném vále do přibližně 1/2 cm tloušťky, pak z něj vykrájejte cca 20 sušenek. Dejte na omaštěný plech a pečte cca 20 minut dokud slabě nezhnědnou.

4. Vyjměte z trouby, přeneste na kuchyňskou mřížku, posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě po dobu dvou týdnů.

Poznámka: Těsto je značně drolivé. Pokud se při válení rozpadne, zmáčkněte ho zase dohromady.




Vypečené pusinky

4 porce

Vypečené pusinky

Suroviny

8 mandlových sušenek

Na kompot:
250 g vypeckovaných třešní (čerstvých nebo mražených)
10 ml šťávy z citrónu
30 g cukru

Na pusinky:
2 vaječné bílky
60 g práškového cukru
30 g mandlového másla Meridian

Postup

1. Předehřejte troubu na 160 °C, 140 °C máte-li horkovzdušnou troubu, plynovou troubu na stupeň 3. Rozdrďte mandlové sušenky a vysypte jimi dno 4 zapékacích misek. Připravte si kompot: svařte třešně s šťávou z citrónu a cukrem, vařte po dobu cca 10 minut, dokud třešně nezměknou a šťáva nezhoustne, pak nechte stranou vychladnout.

2. V suché misce šlehejte vaječné bílky, dokud nevytvoří sníh, přidejte polovinu cukru a šlehejte dále, dokud sníh nezhoustne. Šlehejte dál a postupně po troškách přidávejte zbylý cukr. Ve zvláštní misce rozmíchejte lžičku sněhu s mandlovým máslem dokud nezvláční, pak ho opatrně vmíchejte do zbylého sněhu a jemně míchejte, dokud se sníh nedrží.

3. Rozdělte kompot do všech 4 zapékacích misek, přidejte nahoru zdobítkem nebo lžicí sníh. Pečte 30 minut, dokud sníh nenabude a nezezlátne.




Müsli tyčinky s arašídovým máslem a datlemi

25 ks.

Müsli tyčinky s arašídovým máslem a datlemi

Suroviny

100 g hladké mouky
2 g prášku do pečiva
špetka soli
300 g ovesných vloček
50 g sušeného struhaného kokosu
100 g různých semínek
125 g nasekaných datlí
50 g nasekané nesolené burské oříšky
1 nastrouhané jablko (vč. slupky)
100 g jemného arašídového másla Meridian
150 g nesoleného másla
150 g medu

Postup

1. Předehřejte troubu na 160 °C, 140 °C máte-li horkovzdušnou troubu, plynovou troubu na stupeň 3. Vyložte menší pekáček (20 x 30 cm) pečícím papírem. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, vločky, kokos, semínka, datle a oříšky.

2. Rozehřejte na pánvičce arašídové máslo s máslem a medem. Míchejte dobře, dokud se vše nerozpustí. Jakmile je vše rozpuštěné a táhne se, odstavte z ohně a přidejte jablko.

3. Smíchejte s pevnými surovinami v míse a rozmíchejte důkladně. Vyklopte do pekáčku, rovnoměrně rozložte po celé jeho ploše a důkladně stlačte. Použijte k tomu vypouklou stranu lžíce. Dbejte na to, aby se vyplnily i rohy pekáčku.

4. Pečte po dobu 20–25 minut dokud nezezlátne. Nechte vychladnout, nakrájejte na 25 tyčinek a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.




Mrkvovo-jablkový salát se zálivkou z kešu.

4 porce

Mrkvovo-jablkový salát se zálivkou z kešu.

Suroviny

2 citróny
30 ml sezamového oleje
1 červená chilli paprička bez semínek pokrájená nadrobno
4 mrkve pomocí škrabky nastrouhané na proužky
2 jablka bez jádřinců pokrájená na tenké plátky
1 fenykl, očištený a okrojený, nakrájený na tenké plátky
30 g kešu másla Meridian
30 g třtinového nerafinovaného cukru
2 snítky máty, nasekané
špetka soli

Postup

1. Smíchejte šťávu z jednoho citonu se sezamovým olejem, chilli papričkou a špetkou soli.

2. Mrkevové proužky smíchejte s plátky jablek a fenyklu a nasekanou mátou ve velké míse. Pokapejte záílivkou z citron a oleje a promiste.

3. Ušlehejte kešu máslo se šťávou z druhého citronu, s cukrem a 60 ml vody.

4. Vyklopte zeleninu do misky a pokapte kešu zálivkou.




Cejn s mandlemi, chilli papričkou a citronovou krustou

4 porce

Cejn s mandlemi, chilli papričkou a citronovou krustou

Suroviny

4 filety z cejna, vykostěné a bez kůže
120 g mandlového másla Meridian
1 chilli paprička bez semínek jemně pokrájená
1 utřený stroužek česneku
1 citrón, kůra i šťáva a kouky na ozdobení
drobný svazek koriandru na ozdobení

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C, 160 °C máte-li horkovzdušnou troubu, plynovou troubu na stupeň 4. Potřete plech nebo pekáč lehce olejem, dejte na něj rybu a nechte chvíli uležet.

2. Ušlehejte zbývající přísady v menší misce s 30 ml vody. Rozdělte na kousky ryby.

3. Pečte 15–20 minut, dokud není ryba propečená. Podávejte s plátkem citrńu a koriandrovými lístky.

Poznámka: Pro tento recept lze použít jakýkoli druh bílé ryby. Podávejte s rýží a salátem.





 


kontakt velkoobchod poštovné podmínky



nahoru